Studiebesök Fong Shwo Co.

Igår var det dags för ännu ett studiebesök. Den här gången var det skolan som fixat ett åt oss. Två bussstopp efter skolan ligger en baddräktsfabrik i en hög byggnad. På tre våningar hade dom tillskärning, mönsterkonstruktion och cirka 30 sömmerskor och en avdelning för efterfinish och paketering. På en månad tillverkar de cirka 60 000 delar/dräkter och deras största kunder var amerikanska märken som Swimwear-anywhere Inc., Juciy couture, OP Swimwear med många fler.

Det var jättekul att få se tillsömnad och den delen av produktionen. Eftersom sånt inte finns kvar i Sverige längre har vi aldrig fått komma iväg på ett sånt studiebesök. I Sverige tillverkas mest högteknologiska textilier av de få textilfabriker som finns kvar.

Många av tygerna till simkläderna kommer från Italien för att de har bästa kvalité, men de kom även från bland annat Korea eller Kamodja. De skickas oftast via båt till Taiwan för sömnad och sen skeppas de vidare till USA för försäljning. Det är helt otroligt hur tygerna till alla kläder skickas runt över hela världen. Det är inte helt ovanligt att ett företag i ett land tillverkar tyget, sen färgas tyget i ett annat land och sen kan det skickas för tillskärning av plaggdelar i ännu ett annat land för att tillsist sys i det fjärde landet och sen säljas i ett femte land. Det är så onödiga transportsträckor bara för att få det billigaste priset för att inte tala om tiden det tar att få fram en kollektion.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0