Thailand

Nu har vi bokat resa till Thailand över jullovet. Katarina kommer till Taipei några dagar, sen åker jag, Katarina och Cissi till Bankok den 18 december. Den 19 dec. flyger vi vidare till Hat Yai i södra Thailand. Därifrån blir det buss och båt ut till ön Koh lipe. Eftersom vi är så nära Malaysia så är det möjligt att vi tar oss dit också.
   Den 29 åker vi tillbaka och landar i Taipei den 30 december, lagom till att fira in det nya året tillsammans med Benny och Hanna. Förhoppningvis dyker Markus Peltonen också upp här då. Han gör utbyte i Singapore under hela läsåret. Det ska bli så kul! 

     

Hermés-Utställning



Igår var vi på Hermésutställning som var jättebra. Här kommer lite bilder från den:


Studiebesök Fong Shwo Co.

Igår var det dags för ännu ett studiebesök. Den här gången var det skolan som fixat ett åt oss. Två bussstopp efter skolan ligger en baddräktsfabrik i en hög byggnad. På tre våningar hade dom tillskärning, mönsterkonstruktion och cirka 30 sömmerskor och en avdelning för efterfinish och paketering. På en månad tillverkar de cirka 60 000 delar/dräkter och deras största kunder var amerikanska märken som Swimwear-anywhere Inc., Juciy couture, OP Swimwear med många fler.

Det var jättekul att få se tillsömnad och den delen av produktionen. Eftersom sånt inte finns kvar i Sverige längre har vi aldrig fått komma iväg på ett sånt studiebesök. I Sverige tillverkas mest högteknologiska textilier av de få textilfabriker som finns kvar.

Många av tygerna till simkläderna kommer från Italien för att de har bästa kvalité, men de kom även från bland annat Korea eller Kamodja. De skickas oftast via båt till Taiwan för sömnad och sen skeppas de vidare till USA för försäljning. Det är helt otroligt hur tygerna till alla kläder skickas runt över hela världen. Det är inte helt ovanligt att ett företag i ett land tillverkar tyget, sen färgas tyget i ett annat land och sen kan det skickas för tillskärning av plaggdelar i ännu ett annat land för att tillsist sys i det fjärde landet och sen säljas i ett femte land. Det är så onödiga transportsträckor bara för att få det billigaste priset för att inte tala om tiden det tar att få fram en kollektion.



musiktips


http://www.youtube.com/watch?v=MT1ldBgmbAs&NR=1

Fanny och Johanna på besök

I fredags kom Fanny och Johanna på besök. Vi började helgen med att åka till restaurangen Mordern Toilet. En restaurang inrett med toaletter. Helt sjukt koncept på en restaurang så det måste ju bara ses!


Eftersom studiebesöket var inplanerat på lördagen fick de följa med på det med och hela lördagen försvann iväg. Men på kvällen åt vi på den japanska restaurangen som Mr Ting tog oss till för några helger sen.

Restaurangen ser inte ut att vara nånting från utsidan. Man går ner för en betongtrappa och möts av en stor plåtdörr. Stoppar man in handen i stenen öppnas portarna och man kommer in i restaurangen. Det är väldigt stilrent och trendigt, god mat och efterrätten får man i soffavdelningen.


Planen var att gå upp tidigt på söndagen men efter en sen kväll på nattklubben Luxy vaknade vi inte riktigt den tid vi tänkt oss. Men det var på med kläderna och en brunch på vägen till MRT´n (metron) och sen tog vi oss ut på landsbygden till en stad som heter Xidian. Därifrån tog vi en buss ut till en ännu mindre stad som hette Wulai. Wulai är känt för sina varma källor och vi hade blivit tipsade om ett ställe som var till för allmänheten där vi kunde bada utomhus och det skulle vara vacker utsikt över berg och över floden. Jag hade en bild av att varma källorna skulle se ut som de gör på Island och att det skulle vara fint och fräscht. Såklart är det inte så.

 

Så istället för public hotsprings gick vi till ett SPA-ställe och frågade hur mycket det kostade. För 100 kronor var fick vi ett eget rum. Där fanns en bassäng med källvatten och en med varmakällor-vatten, det fanns balkong med  utsikt över bergen och staden och vi hade ett rum med en säng och tv. Toppen på i var att vi fick en ansiktsbehandling.

3 timmar senare var vi klara och utvilade. Det blev en fika innan vi åkte vi tillbaka till stan och mötte upp Helena, Malin och Johanna för middag. Vi hittade en Sydamerikanskt ställe och vi hittade för första gången sallad på en restaurang. Bra helg med andra ord.



Titas 2009 & Evertex

I fredags var det dags för en textilmässa. Det var fabriker och företag som som tillverkar olika slags textiler, färgningar eller finishing’s som ställde ut och det var främst riktat till företag. Hela textile-department åkte dit så i fredags var det mest studenter som sprang runt. Oftast när det är studenter på mässor orkar inte företagen bry sig om att prata med dem, vilket är dumt eftersom det är studenterna som kanske blir deras framtida kunder. Precis som på mässor hemma hade många företag samma attityd här men eftersom vi skiljde oss från mängden trodde alla att vi var viktiga inköpare som var där. Det var jättekul att få information om olika företag och vad de sysslar med. Det var mycket polyestertyger tillverkat på återvunna PET-flaskor och vi hittade ett intressant företag som gör ekologiskt och naturvänligt antimikrobiell behandling. Oftast görs antimikrobiella behandlingar på tillexempel sportplagg och man brukar använda silverjoner som inte är så bra för huden eller miljön.

När vi gick runt där kom en man fram och frågade om vi var från Sverige och om vi var från Borås. Han berättade att han läser på vårt universitet på kvällar och helger och jobbar som säljare och med produktutveckling på ett företag. Textilingenjörerna som var här förra hösten hade träffat honom och följt med på ett studiebesök och han sa att vi också var välkomna. Självklart ville vi det. Så redan dagen efter, på lördagen bestämdes det att vi skulle få följa med ut till deras fabrik och vara med på ett säljmöte.
Företaget vi var på hette Evertex, de tillverkar varptrikå och färgar textilier för Umbro, Fila, Champion, Marks & Spencer, Nike, Adidas med många fler. Det var kul att vara på ett företag som tillverkar storskaligt. De visade runt i hela fabriken och vi kände faktiskt igen allting, bara att det var så mycket större där. Det var ett kanadensiskt sportföretag där och tittade och det var intressant att höra vad de tittade efter och hur diskussionerna mellan företagen såg ut.


Hongkong-weekend



I helgen åkte vi på suprise-resa till Hongkong. Fanny, vår vän som gör utbyte där fyllde 23 på lördagen och hon hade ingen aning om att vi skulle komma. Hon pluggar där tillsammans med Johanna, som också går i våran klass i Borås. Efter att ha lämnat väskorna på vårt hostel tog vi en taxi iväg till Johannas och Fannys skola eller till deras dormitories. Vi lyckades matcha det så väl så att vi såg Fanny komma gående när vi svängde in med taxin och hon blev ganska så förvånad när vi dök upp. 
   Den kvällen åt vi vietnamesisk middag i deras område och sen gick vi en promenad ner till vattnet och satte oss på en uteservering.  



På lördagen gick vi upp tidigt. Vi tog en god frukost på Starbucks och begav oss iväg till första stoppet; H&M. Efter 5 veckor i Taiwan vet man vad man kan köpa och inte köpa och vi behövde verkligen allas vår favoritbutik. Hostlet låg jätte centralt på stadsdelen Kowloon och det tog oss bara 5 minuter att promenera i väg till city Harbour. Det är ett stort shoppingmall och alla märken fanns där och bland allt exklusivt så hittade vi vårt H&M. Svårt att fatta att det hör hemma på samma gata som Gucci, Chanel, Prada mm.


Hittade till och med min egna butik, Jessica.
Hostlet såg inte mycket ut från utsidan må jag säga. Men insidan var över våra förväntningar iaf för vi betalade bara 90 kr/natten. Det var bara på nätterna som det kändes lite otryggt att röra sig där. Det var inte som vårt trygga och oskyldiga Taipei i alla fall.




När vi kände oss nöjda med City Harbour tog vi färgan över till Hongkong Island och efter lite lunch tog vi därifrån taxi upp till The Peak. Det är en fin utsiktsplats uppe i bergen där man ser standen och ut över havet, beroende på vilket håll man väljer att titta. Vi satte oss ner på en servering precis som solen var på väg att gå ner, det var perfekt tajmat så att vi kunde se Hongkong by day and night.

 
Efter det var det bara att skynda sig tillbaka till hostlet och byta om och göra sig redo för en kväll på stan. Vi åt middag på ett ganska så amerikanskt ställe nära oss som hette Bulldogs. Efter det tog vi taxi till Hongkong Island och närmare bestämt Soho. Soho ligger upp mot bergen så det var branta gator och gränder med mysiga barer, resturanger och små roliga shoppar.
   Vi hade blivit tipsade om att gå till en liten bar där som skulle servera himelska chocklad-jordubbsdaquiries. Baren var lite svår att hitta, speciellt eftersom taxichaffören släppte av oss på fel gata och det inte fanns någon skyltning till baren men när vi kom in var det hur fin som helst och det luktade rosor. MEN såklart så var stället jättelitet och det fanns ingen plats för oss. Istället gick vi till baren brevid och det var ett bra val må jag säga. Baren var inredd i fransk bordell-anda med pinuppabilder överallt och på övervåningen pågick ett galet bachelorette-party med tjejer som sprang runt i can-cankläder. Killarna i baren severade födelsedagsbarnet en massa galna drinkar, bland annat så byggde de en liten glaspyramid med en drink i glaset längst ner och sen hällde de över sprit och tände eld så att hela pyramiden brann. Stackars Fanny skulle dricka upp den med ett sugrör som började brinna om man inte snabbade sig.  


Efter att vi lämnade baren runt halv fyra så fortsatte vi sohos gator ner och kvällen slutade när vi släntrade hem vid halv sjutiden. Hongkong bjöd på en lyckad helkväll.


På söndagen pallrade vi oss upp, tog ännu en frukost på starbucks och tog oss iväg till en marknad. Som var stängd. I regnet tog vi oss tillbaka till Kowloon och via färja vidare till hongkong island. I soho finns nämligen världens längsta rulltrappssystem och det måste ju bara ses. På morgonen går rulltrapporna nedåt så att alla kan ta sig till jobbet och på kvällen går de uppåt. Eftersom rulltrapporna gick genom soho passerade vi en massa  barer, resturanger och caféer. Vi hoppade av när vi hittade det ekologiska caféet Life och fick i oss lite god fika och efter det så fortsatte vi resan upp. Det blev en liten besvikelse när vi kom längst upp för det fanns inte ens en utskiksplats och det spöregnade och trapporna gick ju bara uppåt så tillbaka fick vi traska nedåti regnet. De vanliga trapporna hade inte ens tak över huvudet så vi var så illa tvungna att stanna en gång till, det blev mexikansk middag med faijtas, tacos och sangria blanco. Inget att klaga över direkt.
   På måndagen blev det mer shopping, vi åkte ut till en 28 våningars outlet utanför stan. Mycket märken och mycke saker och kläder men alldeles för dyrt för oss. Helgen har i alla fall vart jättebra. Stan är verkligen en mix av västvärlden och Asien. Det var härligt att få annat än ris/nudlar och kyckling att äta och uppleva alla skyskrapor men det var ändå skönt att komma hem till vår lägenhet i Taipei. Borta bra med hemma bäst.

I helgen kommer Fanny och Johanna över till oss, det blir vårat första besök och det ska bli kul att få visa lite av den här staden. De som känner sig manade borde verkligen ta sig hit! Katarina har kastat in handduken och håller på att boka sig en resa hit till julen. Det ska bli så roligt att få träffa min lilla petson.

dags att ta tag i pluggandet.
Over n´out.


Slå dig i väggen blondinbella!

Tredje inlägget på 2 dagar. Mitt mål är att få sveriges största blogg. Eller så har jag bara en himla massa tid över nu när regnet öser ner utanför. Man skulle ju kunna plugga såklart men istället har jag bra musik att tipsa om;

The do- On my shoulder
http://www.youtube.com/watch?v=9bBkEQYdMM8

En finsk tjej men för mig helt okänd, tydligen är hon en riktig hit i Frankrike. Det var fransosen Guillaume som tipsade mig.

Har fått höra att man börjat evakuera i södra Taiwan och på Östkusten, bland annat i Hualien som vi var i för två helger sen. Vår hyresvärd, som bor utanför stan meddelade att det var översvämning där. Tur att vi bor i ett höghus. Det har ösregnat i ett och ett halvt dygn nu.

Over n out!




Tyfon och jordbävning

Två tyfoner var på ingång mot Taiwan, den som vart på Filipinerna och en till. Eftersom cirka 800 dog sist en tyfon kom till Taiwan och efter det som hänt på filipinerna är det på allas läppar just nu. Regnet öser ner och det blåser en massa men det verkar som att tyfonerna inte kommer att komma till Taipei. Vi fick ett mail från våran hyresvärd som sa att det hade vart en jordbävning här också i lördagsnatt. Vet inte vilken tid den kom men vi märkte inte av någonting. Hon försäkrade oss ialla fall om att vi inte behöver vara oroliga för att vi har ett säkert hus. Vi har också fått instruktioner om att vi borde bunkra upp med mat och hålla oss inne dom här dagarna. Än så länge tycker jag inte att vädret är så farligt men vi får se hur det utvecklar sig. Vårat hus är byggt för beredskap känns det som. Det finns emergency-uttag överallt som vi ska använda om strömmen går, det finns övervakningskameror (som vi kan se på tvn) och ett telefon med direktlinje till securityvakterna. Den här telefonen har också ett inbyggt larm. Vi har även ett hightech larm i köket och just nu turas dom två larmen om med att gå igång. Vi har ingenaning om vad vi ska göra med dom eller varför dom går igång.

Eftersom det är rekomenderat att hålla sig inne så får det bli en pluggdag idag. Dags att ta igen lite läsning. Imorgon ska vi kunna berätta vart vi kommer ifrån, kunna räkna, säga vad vi heter i för- och efternamn och allas kinesiska namn på kinesiskalektionerna så det måste nog övas på lite mer det med.

/Jessica


senaste nytt

Då så var det dags för en uppdatering.

Först kommer lite fler bilder från danshuei. Stan som vi åkt på söndagsutflykt till. Glömde att lägga upp bilderna i förra inlägget.





Fortet San Domingo, Malin i träskorna som holländarna lämnade efter sig. Hanna utanför VÄRSTA krimskramsbutiken och sen, en av alla roliga skyltar som finns här och tillsist, jag i knät på Mackay(En viktig missionär).

Helgen efter åkte vi iväg till Taiwans östkust. Största staden där heter Hualien. Ashley hjälpte oss att fixa bokningar på tre olika bed&breakfast till oss. Vi kom fram till Hualien vid sextiden och tog direkt en buss ut till det första stoppet som skulle ligga ute vid havet. Tyvärr var det mörkt så vi såg inte så mycket av stället. Värdinnan var iaf charmeranade. Hon följde med oss till närmaste resturang och hjälpte oss beställa mat. Det var en skaldjursresturang och vi hade en riktig festmåltid för inga pengar alls. Efter det satt vi och pratade lite med henne men det blev en tidig kväll för oss. Dagen efter insåg vi var vi hamnat. Nämligen på en farm. Det fanns grisar, getter, höns, gäss och en räkodling (!). 





Det var en fin trädgård med havsutsikt. Efter frukosten gick vi ner till havet och badade fötternahavet. Stranden bestod av hårdpackad lava som var formad av havet. Det såg mest ut som en misslyckad astfaltering och det, tillsammans med stora stenar och höga vågor gjorde det det helt omöjligt att bada där. Vi packade ihop oss och beställde taxibilar och åkte iväg till rock-beach. 

   Eftersom Taiwaneser inte tycker om att bli bruna så var vi istort sätt helt själva på stranden. Det stog några stycken och gömde sig under sina paraplyn men det var inte många. Badförbud var det också på grund av höga vågor och starka strömmar men vi lyckades underhålla oss själva ändå:   




 

Efter ett märkligt samtal till ena taxichaffören, där han bara pratade kinesiska och Helena engelska så hoppades vi på att han sagt att han skulle komma, men säkra var vi ju inte. Han dök iaf upp dryga 20 minuter senare. Detta var den mest stressade taxichafför jag någonsin vart med om. När det var rött i korsningar så körde han insidan förbi alla bilar som stannat för att sen ställa sig framför dom. Vi stod ungerfär mitt i korsningen så att när det slog om till grönt så var det bara att gasa iväg. Jag är lite fundersamm till bilreglerna här kan jag säga. Vi åkte i alla fram till Fanlinhouse bed&breakfast som verkligen var över våra förväntningar. Hon som hade stället var inredningsarkitekt så stället var jättefint och mysigt inrett. Kvalitén på bygget kan iof diskuteras. Efter en hel natts regnande var väggarna blöta och golvet likaså. Detta ställe låg även det utanför stan men uppmot bergen.  Han som var manager på stället erbjöd sig att köra oss ner till stan och han tog oss till ännu en skaldjursresturang. Man måste ju passa på när det finns.

På söndagen stod nationalparken Taroko George på schemat. Vi hade en egen chafför den dagen som körde oss vart vi ville hela dagen. Vi hade planerat att cykla dit först men eftersom det ösregnade hela natten och istort sett hela dagen var det hur skönt som helst att få ha en egen bil. Taroko är alltså en nationalpark och en jättevacker sådan. Höga berg sluttar brant ner i djupa dalar. Längst ner forssade vatten och högst upp låg bergen inbäddade i moln. Och det bör tillläggas att bergen bestod av marmor. Vi hade planerat att gå in i grottor och kanske bada i varmvattenkällor men  Tyfonen som slog till i Taiwan nyligen hade tyvärr förstört ganska så mycket och nattens regnande hade gjort att marken var väldigt instabil. På eftermiddagen när vi var på väg tillbaka så hade det rasat jord och sten ner över vägen på flera ställen.

 


Vi hade ju egenligen planerat att vi skulle stanna fram till måndagen men eftersom det regnade så mycket kände vi oss ganska så nöjda med helgen och tog en eftermiddagståg tillbaka till Taipei.  


RSS 2.0