God kväll

Jag ska snart uppdatera mera om vad som händer men under tiden kan ni passa på att läsa det här:

http://www.metro.se/2009/09/25/85965/ta-tid-pa-dig-i-taipei/index.xml

en artikel om heta taipei. Blir ni sugna på att göra ett besök så är ni mer än välkomna.



veckan som gått

Snart är ännu en skolvecka över. Veckan har gått fort.

Förra helgen var vi på ännu en marknad, den skulle vara jättebillig sa alla. Det var den kanske inte men de hade jätte mycket fina saker, inte lika mycket skit som på alla andra marknader. På lördagskvällen var vi på väg till en zoombierockkväll som vi blivit bjudna till. Vi skulle ta oss dit själva och hade en liten lapp med adressen (på kinesiska). Det enda alternativet var att fråga sig fram. Tur att taiwaneser inte är som svenskar. De diskuterar, alla involverar sig och de visar vägen och ofta följer de med om de inte kan förklara. De gjorde de i detta fall och vi kom ner i en källarlokal. Det var ett band som spelade men de sa att de inte öppnat än. vi tyckte det var lite konstigt eftersom vi var en och en halv timme sena men men. Vi blev ännu mer förvånade när det bara var västerlänningar i denna källarlokal och det var verkligen inget rock/zoombie tema. Utan istället spelades drum n´bas och lite hiphop. Jag gillade stället och musiken, det blev en jättelyckad kväll men jag tror att vi var på helt fel ställe. Ingen ville kännas vid namnet på det band som vi skulle se.



Malin frågar om vägen..

På söndagen var det dags för nästa utflykt. Vi åkte ut till Hansui, en mindre stad ute vid havet. Det kändes skönt att lämna storstaden bakom oss för några timmar och det var ett helt annat tempo där ute. Vi åkte och kollade på ett fort och lärde oss lite om Taiwans historia. Först var det Aboriginer som var herrarna på täppan, sen kom spanjorer, filipinare, holländare och till sist kineserna. Själva staden var ganska så turistig och hade en lång strandpromenad. Vi träffade också på två killar vi träffat kvällen innan. Den ena extraknäckte som magiker så vi stannade ett tag och tittade på när han uppträdde.


På måndagen gjorde vi en till utflykt. Anson och hans tjej hämtade upp oss med bil på morgonen. Vi åkte iväg till en vattenpark som ligger cirka 40 minuter utanför stan. Trots att det är 30 grader och sol här varje dag tycker taiwaneserna inte att det är säsong för sånna aktiviteter, det håller ju faktiskt på att bli höst. Det var nästintill folktomt på parken men det var bara skönt. Inga köer, det var bara att åka åka åka. Favotiten blev dock lazy river. Med en liten ström och en stor ring flöt man runt  hela parken. Svajande palmer och lite sol i perfekt kombo. Nackdelen var att vi brände oss rejält under denna tur (som vi åkte på i över 1 timme). Cissi, som var värst drabbad har fått taiwaneser uppspringande på gatan efter det som gastar och pekar på hennes axlar. De är rädda för solen här och de flesta går runt med paraplyn hela dagarna.

Tisdag-Torsdag var det skola. Känns lite halvtungt att sitta i skolbänken igen trots att jag varit ledig i snart 4 månader. Kinesiskan känns mest som sånglektioner. I 6 timmar har vi övat på uttal.

I gårkväll, alltså torsdagskväll så bjöd vi över fransoserna och Ashley och några andra från skolan. Det blev en jättetrevlig kväll och idag är det förhoppningsvis en resa som står på programmet. Vi har planerat att åka till east coast över helgen men boendet är inte riktigt fixat. Fortsättning följer...

det var allt. over n out


Kinesiska

Första kinesiska lektionen var idag. Jag har ingen aning om hur jag ska klara av att lära mig nått. Idag har vi bara övat på uttal och det var inte lätt det. Våran lärare kallade oss alla vid våra kinesiska namn och pratade istort sett bara kinesiska.

http://www.youtube.com/watch?v=b9Ayvjy-Dgs


Titta på denna länk så kommer ni förstå vad jag gått igenom.

Over n out!


Första skolveckan

Då var första veckan i skolan avklarad. Vi har haft föreläsningar tisdag-torsdag. I marketing management och fashion brand strategy har vi samma lärare, en trevlig gammal man som heter Jui-Hua Ting. Han kommer också vara våran mentor här på skolan. På torsdagen hade vi management på ett annat department. Jag trodde man hade väldigt mycke disciplin i skolan här och att alla asiater var seriösa i skolan men trots att detta ska vara ett universitet så känns det mer som högstadiet. Det är rörigt och stökigt i klassrummen men jag tror ändå det kan bli bra kurser. Vi behöver egentligen inte ta funtamentals in fashion technology som kommer att vara på måndagar så vi funderar på att skippa den kursen helt.

Happenings från veckan:
International chchangestudent party i torsdags. Usch säger jag bara. Jag trodde det skulle vara för oss 45 utbytesstudenter. Nån välkommen hit-grej men det var kanske 15 utbytesstudenter och över 40 taiwaneser som var där för att titta på oss. Ledarna uppmanade oss hela tiden att sprida ut oss och inte sitta tillsammans. Allting kändes väldigt påtvingat och trots att festen var för internationella stunder pratade de bara kinesiska. Vi skulle leka lekar a la kindergarden och det blev bara värre och värre. Efter 2 timmar fick vi nog och försökte ursäkta oss  och lyckades fly fältet. På hemvägen köpte vi med oss öl och hade vår egen fest hemma istället så vi räddade kvällen från att sluta i katastrof.




På fredag kl 12 var det dags för nästa "fest". Ashley hade fixat en fest för oss på textiledepartment. De hade satt upp posters på hela avdelningen "Swedish friends party". Det kändes lite småpinsamt. När vi kom dit fick vi än en gång sätta oss vid varsitt bort och det bjöds än en gång på pizza och det skulle komma dit folk som ville träffa oss. Men gud så trevligt det blev. Hon som är head of textiledepartment, Jessica, kom och höll välkomstal. Några lärare och andra som jobbade kom dit och hälsade och sen var det mest andra studenter och mestadels sånna som vi redan träffat och känner som var där. De som jag träffat här är verkligen trevliga och roliga människor som man kan umgås med.


Vi har bytt ut THS-kaffet mot ett mysigt café med gott iskaffe och varje gång man passerar huvudingången sitter damen där och scannar av kroppstemperaturen på alla. Hightech säger jag bara. OCH big happening är ju att vi fått kinesiska namn. Upptäckte att alla lärare hade ett papper med bilder på oss och våra namn och att det fanns ett kinesiskt namn där också. Inte för att jag kan skriva mitt med normala bokstäver men det låter lite som peey-jech-shi.


 

Bilden överst där Cissi ser lite väl missnöjd är under torsdagens "fest". Hennes min säger allt. Bilden till höger om det är Cissis och Hannas fanclub från textiledep.festen. De var allihoppa nya ettor och ville veta allt från intressen, hobbies och känna på hår och titta på ögonfärger. Men de var söta. Mannen i mitten är vår lärare och mentor, Jui-Hua Ting och längst ner är gänget med de trevliga  taiwanesiska "ths-arna".

Trevlig helg på er där hemma!


Ni hao

                       
I lördags åkte vi iväg på nattmarknad. Shihlin Night market. Det finns flera stycken nattmarknader i taipei, de öppnar klockan 5 och har sen öppet hela natten. Först när vi kom dit hittade vi fram till matmarknaden. En enda jättestor foodcourt. Det var hur mycket folk som helst och lika mycke olika sorters stånd. Med tomma magar tog vi första bästa matställe. Man fick välja om man ville ha kyckling eller biff för de hade bara två rätter. Det serverades majsoppa, ett fluffbröd dränkt i fettigt smör och kallt te. Huvudrätten bestod av en kycklingklubba dränkt i svinstark pepparsås, under det låg spagetti och på sidan om ett stekt ägg. Det var sisådär men det gick ner. Ibland undrar jag hur taiwaneser tänkt när de lagar mat. Det känns lite som att de lekt med maten som man gjorde när man var liten.
               
      

            
När vi ätit klart var det dags för att titta vidare. Den här maknaden stäkte sig över flera kvarter. Det tog aldrig slut. Vi höll ut några timmar men sen blev det en kall Heiniken på närmaste resturang.




Inköpen:



Mycket roliga smycken här och jag lyckades utöka min samling ringar med några till.  Hela kalaset gick på ca 350 kronor, så det var jag väl värd?!


I söndags stod det tempelskådning på schemat. Vi tog metron till Longsham Temple. En av de äldsta templen i taipei som är från 1700-talet, det kanske inte känns så väldigt antikt för oss svenskar?!



Efter templet promenerade vi runt i kvarteren. Hittade fler nattmarknader, som var stända. Blev bjudna på jasminte hos en gammal gubbe i en liten teaffär. Jasminte är det vanligaste teet här och det dricks av alla hela tiden verkar det som. Kallt som vamt. På eftermiddagen gjorde jag, hanna och cissi ett försök till att springa. Hittade en park nere vid en närliggande flod. Dock var det massa gula grodor och jag fick några konstiga bett.

Idag, måndag, skulle vara första skoldagen. Trodde vi. Precis när vi skulle gå till skolan så fick vi reda på att måndagskursen startar inte förrens i mitten av oktober så vi har måndagarna lediga fram tills dess. gött. Vi tog oss iväg till botaniska trädgården. Det är väldigt varmt och kvavt här, och ännu värre var det inne på botaniska trädgården. Luften stod stilla. Det kändes som att man var i en regnskog. Det var nästan outhärdligt men vi hade målet att se lotusblommor, och har man ett mål kan man ju inte ge sig. Nån timme senare, svettiga som fan gick vi vidare till Chiang Kai-Shek Memorial hall, platsen är ett minne för en president i Kina som dog i Taiwan.



Imorgon blir istället första skoldagen. Uppdaterar snart igen.
/Jessica

Ny skola, ny frisyr och nya vyer

De senaste dagarna:

Har det hänt mycke. Testat på lite taiwanesisk mat. Vi kommer bli grymma på att äta med pinnar efter den här tiden.


Det blev dags för oss att ta oss tillbaka till skolan för orientering och för att välja kurser. Ett roligt moment var när de satte upp nån scanerliknande sak mot pannan på varje person som gick in i klassrummet. "har de chip i pannan?!" var det nån som sa.. men de tog tempern på allesammans. Ingen svininflensa här inte! Vi är 40 utbytesstudenter. Kina, japan, korea, filipinerna, italien och Frankrike tror jag merparten kom från. Men efter infomötet var det dags för oss 5 att ta oss vidare till textiledepartment så det fanns ingen tid att prata med någon.


Skolan är verkligen jättestor. Vi gick runt i en timme på campus och jag vet inte hur vi ska hitta runt där.
När vi kom till textiledep. kändes allt så mycke bättre. Alla där var jättetrevliga och snälla, bra stämning helt enkelt. Vi träffade en cool liten tjej som hette Ashley som ville ta med oss ut och försökte tipsa om kurser och så vidare. Textilmänniskor är bra människor säger jag bara.

Kurserna är inte helt bestämt än men än så länge är det bestämt att vi ska läsa:

Fashion technology
Marketing Management
Fashion brand stategy

Efter en lång dag i skolan tog vi oss vidare för att fixa telefoner och sen bar det av till sushistället som ligger där vi bor..


Det blev endel tallrikar på vårat bort tillsist men hela kalaset gick på cirka 200 kr för oss 5 så det känns okej. Massa nya olika sorters sushi så jag tror vi kommer äta där ett antal gånger under den här vistelsen.

Fredag nineeleven.
Vi tänkte oss shopping och tog metron till Taipei city, city Hall station. Mitt i 101-district. Hela området var så annurlunda från taipei county som vi bor i. Det var nybyggt, flashigt och alla stora märken och kedjor fanns där. Väldigt internationellt så att säga. Shoppingmalls överallt men tyvärr var allt dyrare än hemma. Vi tog oss till 101-tower. Inte hade vi en tanke på att det var den 11 september som vi tänkte ta oss upp i världens högsta torn. 508 meter högt var det iaf. Hissen upp tog 40 sekunder. Det kändes i magen kan jag säga.



Hanna och Cissi bestämde sig för att klippa av håret. Jag kände ett behov av att fixa till frisyren jag med så väl tillbaka i våra kvarter gick vi till frisören. O vilket besök det blev. Det blev shamponering med 20 minuters massage. Därefter blev det mer nackmassage i stolen innan frisören kom för att klippa. Ingen pratade engelska där så man var ju lite nervös men tackvare bildvisningar och teckenspråk gick det vägen. Besöket tog över 2 timmar och kalaset gick på ca 60 kr. Mitt långa hår som jag försökt spara ut så länge är borta men det var värt allt.

Efter frissan var det bara hem och byta om för sen skulle Ashley, som vi träffade på textiledep. ta med oss ut. Vi hamnade på room 18. Det skulle vara det bästa stället i taipei och det kan jag säga att det var det. Det kändes nästan som hemma. Musiken, stämmningen och det mesta var sig väldigt likt. Taiwan må vara långt hemifrån men ändå inte så annulunda. Tror jag kommer att trivas bra här.


Det var allt jag hade att rapportera nu. Idag ska vi iväg till en nightmarket och kolla oss omking.
hoppas det är bra med alla hemma. KRAM

Taiwan

Då var det dags att komma igång med blogg. Jämfört med mina medresenärer är jag sen på att fixa det men jag ska försöka uppdatera om det som hänt på resan. Känns som om man vart med om så mycket att det är svårt att veta vart man ska börja och vad man ska berätta.

Men det hela började där de flesta resor brukar börja. På arlanda. Där mötte jag upp Cissi och Hanna som flugit dit från göteborg. Tillsammans flög vi till bankok. Där anslöt sig Helena till truppen och väl framme i Taiwan tog vi oss direkt till skolan där vi också mötte Malin. Jag ska alltså göra en utbytestermin här för de som inte vet. Skolan heter Fu Jen Catolic University och det är stor som attan. Jag ska läsa textil blandat med ingenjör/teknik och ekonomi, kurserna är inte helt bestämda.



Till första måltid tog dom oss till det äckligaste haket som hade den vidrigaste maten. Dumplings. Aldrig mer. Slemmigt men mättande är orden som beskriver det bäst.

Men däremot var lägenheten över alla förväntningarna.



      

Finnaste huset i kvarteret måste jag säga. Resten av området känns väldigt.. va ska man säga.. genuint och mysigt. Vi har 3 sovrum, tvättrum, badrum, walk-in-closet, vardagsrum och kök. Me like. Jag fick ett eget rum. Dag nummer två bar vi oss iväg till IKEA för att köpa lite grejer till lägenheten och efter det känns det mycket mer hemma. Nu trivs jag jättebra.

Första kvällen var vi på BBQ-resturang och firade malin som fyllde år. Resturangen hade grillar på borden och råvaror i olika slag kom serverdes stup i kvarten. Sen var det bara att grilla själv. Riktigt trevligt och gott.

           

    


Det var allt för nu. Uppdaterar snart igen.




/Jessica


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0